Skip to content

Wegwijs in subsidies

De subsidie Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++) gaat dit jaar later open dan gebruikelijk, namelijk van 7 oktober tot en met 6 november. In een kamerbrief van 12 februari heeft minister Hermans een aantal wijzigingen aangekondigd.

In de openstelling van dit jaar zal het budget € 8 miljard zijn. Een verlaging ten opzichte van 2024, toen er geld overbleef. Met het lagere budget wordt verwacht dat er voldoende concurrentie tussen indieners zal zijn. De aparte budgetten voor de technieken Lagetemperatuurwarmte, Hogetemperatuurwarmte en Moleculen worden dit jaar elk € 750 miljoen.

In 2025 zijn er ook een aantal nieuwe subsidiemogelijkheden voor ondernemers. Het gaat onder andere om Direct Air Capture, voor installaties om CO2 direct uit de lucht af te vangen voor bijvoorbeeld de productie van synthetische brandstoffen of als meststof in de glastuinbouw.. Ook kunnen ondernemers nu ook subsidie aanvragen voor installaties voor het terugwinnen van waterstof uit restafval. Verder komen er nieuwe mogelijkheden voor zonnepanelen bij, voor verticale tweezijdige zonnepanelen op land en zonnepanelen op gevels. In beide gevallen gaat het met het oog op netcongestie om oost-west opstellingen, zodat ze met name produceren tijdens ochtend- en einde-middaguren, en een dip hebben rond het middaguur wanneer zuid-opstellingen juist pieken.

Daarnaast zijn voor een worden voor een aantal technieken de voorwaarden gewijzigd. Zo worden bij Zon-PV op land alleen nog de natuurinclusieve categorieën opengesteld. Een aantal technieken waar geen belangstelling (meer) voor is, worden uit het SDE++-programma verwijderd. Het gaat hierbij om de daglichtkas, waterkracht met een verval van 50 cm of meer, osmose, ultradiepe geothermie en ketel op B-hout.