Skip to content

Wegwijs in subsidies

De overheid ondersteunt energiebesparing met belastingvoordeel door de Energie-investeringsaftrek (EIA). Bij investeringen in bedrijfsmiddelen die op de Energielijst staan kan via deze regeling 40% van de investeringskosten worden afgetrokken van de winst voor de vennootschapsbelasting, wat een netto voordeel tot zo’n 10% van de investering oplevert.
Er zijn in 2024 een aantal wijzigingen ten opzichte van vorige jaren. Zo is het aftrekpercentage verlaagd van 45,5% naar 40%. Het budget voor de EIA is voor 2024 met € 10 miljoen verhoogd naar € 259 miljoen.

Verder staan er nog een aantal wijzigingen van de EIA in de Energielijst 2024. De energieprijzen waarmee de terugverdientijd van investeringen wordt berekend zijn geactualiseerd. Verder zijn er een aantal nieuwe bedrijfsmiddelen op de lijst opgenomen, zoals beregeningssysteem voor landbouwgewassen en vacuümkoelers voor bakkerijen. Daarnaast zijn de mogelijkheden voor sommige investeringen uitgebreid, zoals bij energieprestatieverbetering in grootkeukenapparatuur. Voor renovaties naar energielabel A++ of A+++ zijn de maximale investeringsbedragen verruimd. Ook zijn er diverse bedrijfsmiddelen geschrapt, omdat ze inmiddels gangbaar geworden zijn of de terugverdientijd te kort geworden is.

Het investeringsbedrag dat een bedrijf per jaar voor de EIA kan melden is minimaal € 2.500 en maximaal € 149 miljoen.