Skip to content

Wegwijs in subsidies

De Brexit Adjustment Reserve (BAR) biedt ondersteuning voor bedrijven die zakendoen met het Verenigd Koninkrijk en zakelijk geraakt zijn door de Brexit.

Onderdeel van de BAR zijn de bedrijfslevenregelingen, die tegemoetkomingen bieden voor de kosten die nodig zijn om de bedrijfsvoering aan te passen naar aanleiding van de Brexit. Het gaat dan om kosten voor opleidingen, voorlichtingscampagnes, aanpassingen van de ICT-infrastructuur, extern advies of tijdelijke inhuur van extra transportmaterieel. Er zijn twee regelingen: één voor reeds gemaakte kosten en één voor kosten die nog gemaakt moeten worden. Beide regelingen gaan op 1 november open. Aanvragen worden behandeld op volgorde van binnenkomst, zolang er nog budget beschikbaar is. Er zijn budgetten van € 185 miljoen voor gemaakte kosten en € 33 miljoen voor nog te maken kosten.

Naast deze steunregelingen biedt de BAR het EU-Handelsprogramma aan. Dit is bedoeld om bedrijven te helpen het omzetverlies uit het VK te compenseren door meer omzet uit andere landen te behalen. Het programma biedt begeleiding en advisering in de vorm van kosteloze toegang tot webinars, e-learning modules en evenementen.