Skip to content

Wegwijs in subsidies

Leveranciers van innovatieve milieuvriendelijke technieken kunnen tot uiterlijk 15 juni nieuwe technieken voorstellen voor opname op de Milieulijst 2024. Deze datum is eerder dan voorgaande jaren het geval was. Door aangepaste Europese staatssteunregels is er namelijk meer tijd nodig om voorstellen te beoordelen.

Opname op de Milieulijst kan de marktintroductie van milieuvriendelijke technieken versnellen. Technieken die op de Milieulijst staan komen in aanmerking voor Milieu-investeringsaftrek en/of Vamil. Met de MIA mogen ondernemers een deel van de kosten van de milieu-investering van de fiscale winst aftrekken, wat een voordeel op de vennootschaps- of inkomensbelasting oplevert. Dit verlaagt dus de financiƫle drempel voor kopers die willen investeren.

Op de Milieulijst staan zo’n 350 innovatieve milieuvriendelijke technieken. De Milieulijst wordt jaarlijks aangepast door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. U kunt een voorstel doen voor het opnemen van een nieuwe techniek. Voorwaarde is dat de techniek aansluit bij het milieubeleid van de overheid en voor voldoende milieuvoordeel zorgt. Verder is MIA/Vamil niet bedoeld voor technieken die ook zonder steun al een korte terugverdientijd hebben.